Bani pentru cartea lui Ionatan Piroșca

În general, nu sunt un mare fan al campaniilor pe internet. Dar trebuie să admit că unele își au rostul și legitimitatea lor. Iar internetul are un mare avantaj în acest caz: poate fi un paravan în calea manipulării. E mult mai greu să refuzi un om când îl privești în ochi și mult mai simplu să-l ignori când citești despre el într-un text. De aceea am îndrăzneala să aduc în discuție acest proiect, lăsând decizia la libera alegere a fiecăruia.

Mai mulți prieteni ai lui Ionatan Piroșca (inițiativa vine de la Liviu Mocan, Radu Feldiorean ș.a.) au decis să scoată în condiții grafice deosebite cartea Trecerea prin icoană (vol. II). Prima parte a acestei cărți a apărut la Editura Hypogrammos la sfârșitul anului trecut și a fost tipărit pe spezele autorului (și a celor care l-au sprijinit cu bani).

Pentru cel de-al doilea volum însă e nevoie de bani serioși (vreo 9.500 lei), din care s-au adunat cam o treime. Cine dorește poate să contribuie cu orice sumă în contul indicat mai jos. Anunțul este mai ales pentru cei care-l cunosc pe autor sau care îi știu poezia. Dar, de contribuit, poate contribui oricine simte imboldul.

Starea sănătății lui Ionatan îl determină să nu mai poată face turneele cu care ne obișnuise, în cursul cărora își lansa volumele proaspăt publicate prin diferite orașe (venea în Oradea, Cluj, Arad, dar a fost și în Iași, București, Brașov etc.). Nu știu cât de eufemistic se cere să fiu, dar precizez că poetul nostru brăilean este suficient de bolnav încât să ia serios în calcul posibilitatea ca acest volum să fie ultimul antum.

Iată datele necesare donației (așa cu mi-au fost furnizate de către sculptorul Liviu Mocan):

ROPRINT CLUJ
RO56RNCB0106026601860001
BCR CLUJ

Cu mențiunea ABSOLUT NECESARĂ: Plată contract 85. Dacă nu se face această specificație, banii nu vor fi direcționați către acest proiect. E de preferat ca sumele donate să fie confirmate și prin email la adresa liviumocan [at] gmail.com.

Cine vrea poate să preia acest text și să-l posteze pe blogul sau site-ul propriu. Strângerea de fonduri ar fi de dorit să se încheie către sfârșitul acestei luni. D-l D. Mănăstireanu a postat ieri pe blog un anunț în același scop, iar Vasile Tomoiagă a anunțat pe Clujul Evanghelic.

Pe data de 24 aprilie, este planificată lansarea volumului în Biserica Baptistă „Sf. Treime” din Brăila, în prezența autorului.

În ce mă privește, vă stau la dispoziție cu amănunte lămuritoare. Cei care se sperie de cuvântul „icoană” din titlul volumului pot, de asemenea, să ceară informații suplimentare ca să fie siguri că nu sponsorizează „chipuri cioplite”.

5 gânduri despre “Bani pentru cartea lui Ionatan Piroșca

  1. Si eu as vrea bani pentru proiectele si cartile mele.
    Imi pare rau ca o spun dar, unii prea vor de la toti atentie.
    Sunt multi tineri care ar vrea sa fie sustinuti.

    • Stimate A.,
      Ăla e un cu totul alt subiect. Ionatan nu a cerut deloc bani, alții vor să adune pentru el. În ce-l privește, câtă vreme a fost în stare, a muncit pentru banii primiți (în felul său). Gestul pe care îl fac ceilalți e deja o poveste aparte.

      Cât despre sprijinirea tinerilor… hmmm… e o temă de meditație în multe feluri. Mai întâi că ar trebui sprijiniți acei tineri care sunt cu adevărat valoroși. Dar pentru decelarea valorilor sunt necesare criterii. Avem un „juriu” de încredere? Eu nu sunt de acord cu susținerea tinerilor în virtutea că sunt tineri, dar, în anumite zone (sub)culturale și în anumite circumstanțe, tare mă tem că sunt cam rari cei competenți și vizionari simultan… Poate că voi reveni asupra acestui subiect.

Spune-ți părerea