Fotbalul în avangarda societății (1)

Că fotbalul este cel mai gustat spectacol sportiv este deja un truism. Toate televiziile de sport din România încearcă să ciupească de undeva niște meciuri. Iar în jurul acestora roiesc apoi tot felul de personagii care mai de care mai trăznite, mai bizare, mai sărace intelectual. Esențial este însă că tot ceea ce vine din fotbal ține prima pagină a ziarelor și acaparează grosul știrilor de profil.

În afară de pilula lui Mutu, evenimentul începutului de an a fost, fără discuție, re-re-realegerea lui Mircea Sandu la conducerea FRF. Lucrurile s-au desfășurat cu totul previzibil, în aceeași atmosferă mitocănească și borșită specifică bogătanilor bădărani care conduc cluburile.

Totuși, cu mai puțin de 10 ani în urmă, presa sărea la beregata lui Mircea Sandu și a lui Dumitru Dragomir, vorbind despre corupție, despre managementul defectuos al mișcării fotbalistice românești etc. Se cerea cu insistență schimbarea de generații, debarcarea boșorogilor și preluarea frâielor de către „generația de aur”.

Și într-adevăr, Gică Popescu a candidat atunci la conducerea FRF, sprijinit de către Ionuț Lupescu și Florin Prunea. „Campania electorală” a fost foarte agresivă, tinerii fiind deciși să facă curățenie în fotbal. Cum Gică Popescu n-a câștigat, curățenia n-a mai venit. Ba chiar mai rău, cei doi parteneri ai săi au trecut în tabăra „vrăjmașului” devenind directori prin federație. În plus, s-au și întors împotriva împotriva fostului lor coleg de la echipa națională. Mă scuzați pentru amănunte, dar sunt necesare pentru a contura un model.

Odată consumată faza acută a războiului, lucrurile au căzut în uitare. Campania de presă a sucombat probabil din lipsă de audiență. Sau cine mai știe de ce… Abia recent au mai apărut niște scandaluri, care însă nu au beneficiat nici pe departe de același tratament.

De fapt aici voiam să ajung, deoarece consider semnificativă și profetică schimbarea de atitudine a presei de sport. Există în prezent mult mai multe canale media sportive decât în urmă cu vreo 5-10 ani, când se consuma episodul relatat mai sus. Cu toate acestea, investigațiile au dispărut din această zonă media, cu foarte rare excepții (vezi cazul Ritzi, anchetat jurnalistic de Tolontan&co).

Teoretic există posibilitatea ca acest recul să însemne că nu a existat niciodată corupție în fotbal, că actualii șefi sunt imaculați, iar jurnaliștii au fost nevoiți să recunoască acest lucru. Șansele sunt însă minime. Însuși faptul că patronează un sistem care mișună de anchetați penal ar trebui să fie un semn de alarmă vizavi de conducători. Însă presa nu mai are urechi să audă aceste avertismente.

În prezent, toată presa sportivă se limitează să înregistreze faptele care i se furnizează. Să fie de treabă cu toată lumea, să pupe dosurile făcătorilor de rating. Nu se mai vorbește despre fapte penale, nu se mai „răscolește trecutul”. Ceea ce se întâmplă în campania electorală fotbalistică este înregistrat și livrat publicului ca spectacol. Într-un anumit sens, presa devine din ce în ce mai „științifică”: privește fenomenul, dar nu intervine, ca nu cumva să-l influențeze sau să-l perturbe (cu toate că e imposibil, după cum o dovedesc descoperirile secolului XX).

Locul jurnaliștilor de investigație și a scurmătorilor în mizerii a fost luat de niște reporteri semianalfabeți, care râd debil la orice poantă făcută de un barosan din fotbal, care se gudură ca niște javre flămânde pe lângă „baronii” cluburilor. Cele mai „tari” informații de culise și anchete sunt cele care se referă la ce jucător mai transferă cutare club sau pe unde și-a mai petrecut noaptea vreun fotbalist mai știurlubatic.

În rest, „investitorii” din fotbal sunt priviți cucernic. Nu mai contează cum au acumulat averile, ci faptul că stau pe un morman de bani. Bogăția îi legitimează, nu caracterul. Influența și puterea le conferă valoare, nu performanța și competența. Toți bogătanii sunt mângâiați pe creștet, ridicați în slăvi, gratulați, cocoloșiți doar-doar vor face niște declarații mai acide în direct, încât să înfierbânte sângele și să iște un scandal cu alt bogătan sau cu vreun antrenor. Orice, numai audiență să fie!

Presa de sport a ajuns să paraziteze fotbalul, fiindcă trăiește din publicitatea și banii care se învârt în jurul acestui fenomen. În loc de „câini de pază”, jurnaliștii au devenit lipitori docile și hapsâne. Orice subiect este interesant numai în măsura în care poate genera un scandal spectaculos și violent.

În ceea ce privește degradarea și îndobitocirea, din câte am remarcat până acum, presa sportivă a fost în avangardă. Direcția dată de ea – care este în realitate consecință a preferințelor publicului, care, la rându-i este „educat” să guste ceea ce i se oferă – a fost urmată în diferite grade și de restul presei. Chiar dacă se vor mai păstra bastioane ale jurnalismului de calitate, tare mă tem că nu peste mult timp marea majoritate a ziarelor și televiziunilor se vor bălăci în aceeași mocirlă. În numele obiectivității (că jurnaliștii „serioși” sunt mai rafinați) ne vor livra tot felul de lichele, fără să facă vreo diferență de valoare, de autoritate etc. Știți că pe Realitatea Becali și Vadim au fost interziși o vreme. Între timp, Vadim a revenit…

Modelul relațional care s-a încetățenit între ziarele și televiziunile de sport, pe de o parte, și conducătorii de federații, pe de alta, s-ar putea să devină (dacă nu cumva a și devenit) un tipar pentru toată presa în relația ei cu politicul și economicul. Intenția lui Ponta de a-și face trust de presă cam într-acolo bate.

Sunt nevoit să repet: nu evitați știrile sportive, fiindcă în ele se ghicește – ca-ntr-un glob de cristal – viitorul. Țelul final e spectacolul și distracția spectatorilor. Întru sănătatea cărora ridicăm paharul și coborâm (până la nimicire) orice standarde!

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s