± Ponta

După alegerea noului președinte al PSD, am încercat să văd ce oi fi înțeles eu din toată povestea. Pe care, recunosc, nu am urmărit-o foarte atent, fiindcă e la fel de murdară ca orice altă luptă politică și m-am cam săturat să mi se spună, cu nerușinare, că mă „privește” și că mă „interesează” cum se mâzgălesc ei cu… scaunele partinice.

Victoria lui Victor Ponta oricum trebuia să survină la un moment dat. Chiar contează extrem de puțin dacă a fost acum sau urma să fie peste vreo alți 4-5 ani. Poate că, estimez eu, era ceva mai bine dacă mai stătea omul în umbra altora; era util pentru caracterul său (mă scuzați că mai îndrăznesc să atribui așa ceva unui politician). Acum că a ieșit în prim-plan, nu mai e nimic de făcut decât de urmărit spectacolul.

Din câte am văzut până acum, Ponta e dintre „tinerii” politicieni care fac exact ce au văzut la ceilalți, mai versați. E agresiv în limbaj, șmecher în replici, vocal și populist, viclean, tendențios, ranchiunos, poate fi extrem de nesimțit, nu-și asumă erorile, ci le camuflează penibil. E convins că poporul e prost și că trebuie prostit. Are, altfel spus, tot ce îi trebuie pentru a se impune. În plus, nu e nici agramat, nici chefliu ca alții.

Nu cred în ruptul capului că acest nou „lider” va reprezenta o „alternativă”. Nu cred că va reforma ceva, dar s-ar putea să se prefacă și chiar cu mai mult succes decât predecesorii lui „reformiști”: Năstase și Geoană.

În esență, pentru societatea românească, pentru viitorul țării, alegerea lui Ponta este o nimica toată. Nici dacă ar fi De Gaulle însuși sau Churchill nu cred că ar avea prea mari șanse. S-a distrus mult prea profund tot ce se putea distruge, ca acum unul, oricât de răsărit, să aibă vreo șansă să revigoreze și să restaureze ceva.

În orice caz, departe de mine gândul să-mi pun vreo speranță în Victor Ponta. Dacă până azi PSD-ul era un partid de foști (comuniști, activiști, securiști etc.), acum are șanse să devină un partid de tineri oportuniști obraznici, gata să sară în stil capitalist la jugulara economică și să mintă fără tresărire indiferent cât și indiferent pe cine. Că se mai rătăcește pe acolo și câte-un stângist sadea… o fi, dar idealismele se lecuiesc repede într-un anturaj „favorabil”.

Dacă există vreo șansă pentru societatea românească aceasta nu depinde de politicieni. Ei și-au făcut cum au știut mai bine meseria: au compromis cam tot ce putea fi compromis și au distrus enorm. Eficacitatea lor în acest domeniu este absolut uluitoare. Șansa, zic, e fie să ne pună Dumnezeu mâna în cap, în mod supranatural, fie o regenerare după modelul natural, care va porni însă de la bazele societății, va lucra în umbră, nu la vârf. Ei vor cădea la o urmă ca orice uscătură sau escrescență devenită inutilă și repudiată de „organism”.

Se știe că natura se reface după orice catastrofă (chiar și după Ceronbâl au început să răsară niște buruieni – da-s verzi!). Nu poate să mascheze toate urmele prăpădului, dar chiar pe acele locuri se reînstăpânește viața. Însă acest proces durează uneori zeci sau sute de ani. Poate chiar mai mult.

Presupunând – cu multă bunăvoință și cu mare efort de imaginație – că Victor Ponta va reprezenta ceva pentru istoria României, tot nu pot crede că va reprezenta ceva și pentru viitorul pe termen lung al acestei țări. Cu sau fără Ponta, cu sau fără Geoană, cu sau fără Băsescu vom trăi doar cu puțin mai bine ori cu puțin mai rău. În funcție de tendința europeană generală.

Nu vom avea niciodată o lege a lustrației, nu vom avea niciodată integritate la nivel înalt, nu vom beneficia niciodată de conducători cu șira spinării. Ponta vrea să-și facă trust de presă. În eventualitatea că va ajunge și la putere, cum credeți că va înfățișa respectivul trust „în mod obiectiv” realitatea românească? Cam așa cum fac în prezent Antenele, însă cu un plus de tupeu și de ideologie fățișă.

Învățământul va rămâne distrus pentru multă vreme de acum încolo (iar generații întregi vor continua să iasă handicapate educațional), agricultura – fără intervenție europeană serioasă și hotărâtă – tot în paragină, sistemul medical în colaps perpetuu, proștii cu efortul și munca până la epuizare, oportuniștii cu propaganda și cu beneficiile. Așa că hai să ne bucurăm că a ieșit Ponta și că, fiind tânăr, are mari șanse să ne bântuie existența mult mai multă vreme.

Bine-ar fi să mă înșel! Nu-l vreau de președinte, Doamne ferește, dar măcar să fie un PSD-ist memorabil.

7 gânduri despre “± Ponta

 1. Noul presedinte PSD este dupa chipul si asemanarea partidului pe care il conduce. Din bube si mucegaiuri nu este cine sa scoata perle si flori frumoase acolo.Nu ma bucur atat de mult de victoria lui Ponta cat de infrangerea lui Geoana si a proiectului sau rasuflat. Si, poate de data asta, iese si Vanghelie putin de pe scena … Sau poate sper prea mult?

  • Dyo,

   „Vagabondul” de cartier are capacități nelimitate. Și voturi numeroase. Cine știe ce mișcare pregătește, repetând mantre agramate, dar pline de elan vital…

 2. ‘repetând mantre agramate, dar pline de elan vital’…hahahahaaa,finalmente Teofil,un pic de umor!Esti atat de ingrijorat in articolele tale!Io as dori sa importam un politic de pe la tari de succes.Un japonez,de exemplu.Sa faca o instructie eleganta cu noi si sa ne propulseze de la viteza de broasca testoasa la cea de ghepard 🙂

 3. ‘Tara Soarelui Rasare’ e cea mai evoluata la ora actuala de pe Pamant.Imi doresc atat de mult sa o vad!!!

 4. Napoca de Ardeal,

  Poate e o impresie nefondată, dar mi se pare că japonezii au ceva ce nu se armonizează niciodată cu europenii. Da, sunt disciplinați, da, avem multe de învățat de la ei. Dar au corupție și mai au o chestie stranie: epuizarea prin muncă. Nu știu cum se explică… dar pe români nu prea îi văd suferind de așa ceva (ceea ce e bine, din punctul meu de vedere).

  Eu zic să importăm mai întâi un neamț… 😀

 5. 🙂 un neamt e bine 🙂 de acord!Desi am vazut germani epuizati de munca 🙂 cu iesiri chiar violente din cauza stressului(urlete,picioare in usa…)Sunt insa de admirat.Infranti pana la os in doua razboaie si de fiecare data s-au pus pe picioare devenind puternici.Acum sunt ei cu cel mai greu cuvant in CE.N-am fost in Finlanda dar aici se spune ca au cel mai ridicat nivel de trai, urmati de danezi(in Europa).Si de la ei ar fi bine vreunul :)La ce suntem noi buni,romanii?Si totusi,mi-e draga tara mea.O critic dar o si iubesc.Sarmana!

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s