În căutare demnității pierdute (1)

Câțiva tineri politicieni au decis să lupte pentru curățenia clasei politice

Iată un fapt aproape de necrezut. Niște tineri politicieni, sătui de atâta corupție și imbecilitate pe culoarele văzute și subterane ale Parlamentului, au avut o inițiativă demnă de toată admirația. Au format un grup transpartinic, însă nu în scopuri meschine și frauduloase ca predecesorii și mentorii lor. Nu, ei au decis să se dezică de orice gesturi ale căror motivații sunt străine de interesul fundamental al țării.

Acești tineri școliți și buni profesioniști în domeniile din care provin nu sunt niște naivi politici, cum s-ar putea crede. Dimpotrivă, sunt pe deplin conștienți că nu vor putea eradica definitiv interesele de partid. Ar fi, de altfel, și o ipocrizie din partea lor să susțină că nu au niciun interes politic ei înșiși chiar când întreprind acest demers. Normal că vor să fie aleși, să ajungă să dețină poziții importante, să-și manifeste abilitățile de lideri și manageri, de organizatori și oratori. Deci au interese politice și nu le ascund.

Pornesc, așadar, de la o realitate asumată ca atare. Demersul lor țintește tocmai către acest tip de transparență. Odată ce lucrurile sunt la vedere și mărturisite de la bun început, se pot mult mai ușor preveni eventualele derapaje și amestecuri oneroase. Astfel că interesul politic nu este nici abolit, nici negat, ci doar subsumat interesului național. Lucrurile, spun ei, trebuie păstrate cât mai clare posibil, pentru a evita confuziile intenționate sau accidentale.

Practic, asta înseamnă că atunci când guvernul ia o decizie economică, politică sau socială, acești tineri politicieni vor ieși la rampă ori de câte ori vor observa că motivațiile și cauzele acestei decizii au la bază mai degrabă interese financiare de grup, interese strict electorale sau chiar infracțiuni. Se vor dezice public de asemenea acte reprobabile și vor boicota votul în Parlament. Mai presus de orice disciplină de partid (care le-ar asigura un loc călduț și un viitor promițător) au decis să pună responsabilitatea civică.

Își pot permite asemenea gesturi tocmai pentru că sunt o mică forță: vreo 40 de tineri de toate culorile politice (de la UDMR la PNL). Deci nimeni nu-și permite nici să-i ignore, nici să-i trateze cu aroganță, fiindcă se pot dovedi decisivi pentru trecerea unor legi prin forul legislativ.

Au anunțat deja conferințe de presă lunare – iar la nevoie acestea pot deveni chiar săptămânale – în care își vor preciza poziția vizavi de diverse acte normative, inițiative politice, decizii guvernamentale, acțiuni civice. Nu vor avea un purtător de cuvânt, nici un lider, fiindcă nu înființează un partid aparte, ci se vor perinda toți prin fața presei, după o regulă stabilită de comun acord.

Inițiativa lor nu a rămas fără ecou, mai mulți politicieni cu vechime și bine lipiți de scaune arătându-se deranjați și încercând diverse manevre șantajiste. Dar ei nu reprezintă deocamdată opinia dominantă. Alții au aplaudat ideea și o încurajează cel puțin la nivel declarativ.

Până una-alta, grupul tinerilor politicieni se arată deosebit de unit și ferm pe poziții. Nu doar că nu cedează, ci sunt pregătiți și pentru ofensivă, la nevoie. Ei știu prea bine că au în spate o societate românească sătulă de clasa politică și că atitudinea lor îi validează în ochii publicului. Au primit cele dintâi semnale apreciative și din partea diverselor ONG-uri ce reprezintă firava noastră societate civilă.

E adevărat și că există destul scepticism, mulți suspectând interese oculte în spatele acestei ciudate grupări. Însă tocmai caracterul transpartinic pledează pentru credibilitatea ei. Cu siguranță că timpul este cel mai puternic avocat pe care tinerii respectivi îl vor putea angaja în sprijinul rectitudinii pe care o invocă și o promovează.

Consecințele pe termen scurt și pe termen lung ale acestui gest politic salutar nu pot fi anticipate. S-ar putea ca de aici să vină acea mult clamată „asanare” a clasei politice. În lipsa unei legi a lustrației, în lipsa unei separații reale a puterilor în stat, în lipsa elementarului bun-simț în viața publică, s-ar putea ca aceasta să fie una dintre puținele șanse ale României să-și revină în sfârșit din comunism înainte să se arunce în neo-marxismul care cotropește cu viteză Europa.

(va  urma)

7 gânduri despre “În căutare demnității pierdute (1)

  1. Nu pot face politica si renunta la vanitate in acelasi timp. Cei mai vanitosi isi vor mari doar pretul pe piata, ceilalti vor trece la reshapare

  2. Pot sa vad o sursa a acestei informatii? Niste nume? Cine sunt acesti 40?

    As vrea sa aflu mai multe despre ei.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s