Climategate sau: s-a dat un Premiu Nobel pe degeaba?

Dându-mă eu pe infinitul (cum îl socotesc unii) internet la ceas de noapte, iaca peste ce dau: Dragoș Paul Aligică publică în Revista 22 un articol despre Climategate. E vorba de un scandal ce se leagă de una dintre temele favorite ale militanților „verzi”: încălzirea globală. Pe scurt, un hacker rămas în negura conexiunilor a reușit să „spargă” serverul de la unul dintre centrele de referință care furnizează lumii întregi date așa-zis științifice prin care se confirmă că temperatura globală e în creștere, că oamenii sunt vinovați pentru asta fiindcă poluează și – zic unii – apocalipsa ne paște. O să murim cu toții rotisați.

Ceea ce a scos de acolo respectivul hacker este de-a dreptul uluitor. Nu numai că îngălzirea globală e o păcăleală, dar chiar se înregistrează o scădere a temperaturii. Mai mult, „savanții” au măsluit voluntar informații, ca să se potrivească în teoriile lor. Pentru ca oricine să poată vedea despre ce e vorba, omul care a descoperit tărășenia a făcut publică informația pe internet.

Două chestii mi-am venit în minte cu această ocazie. Prima e aceea că Al Gore, marele democrat care tot a vrut, dar n-a mai ajuns președinte, a luat un Premiu Nobel pentru Pace cu treaba asta despre mediu. Iar teoria despre încălzirea globală făcea parte din arsenalul lui. Iată cum argumenta juriul alegerea:

for their efforts to build up and disseminate greater knowledge about man-made climate change, and to lay the foundations for the measures that are needed to counteract such change

Măi să fie… O fi luat cam pe degeaba premiul ăla? Oare știa că lucrează și cu date măsluite?

Apoi mi-am amintit despre un raport făcut de niște geologi, care contraziceau teoria încălzirii globale. Televiziunile au devenit interesate de subiect, iar pe Realitatea am văzut o doamnă meteorolog care insista cu hotărâre că doar climatologii pot să se pronunțe, că încălzirea e indubitabilă și noi suntem vinovați de ea. În scurtă vreme, „cutezanța” geologilor a fost acoperită de insistența contestatarilor calificați. Doamna primise vreo indicație să procedeze astfel sau credea că deține date autentice?

Mă întreb cât le va lua „verzilor” (inclusiv celor ai lui Remus Cernea) să-și schimbe discursul public de la amenințarea încălzirii la amenințarea răcirii globale. Iar noi vom pune botul, doar ecologia a devenit o adevărată religie în care nu „dogma” contează, ci militantismul. Important e să se simtă oamenii „implicați”. Sunt convins că, preocupat de adevăr, d-l Cernea le prelucrează în aceste săptămâni membrilor săi de partid toată povestea și va avea grijă să fie cu desăvârșire nepărtinitor (deși, după ceea ce apare pe site-ul personal al dumnealui nu s-ar zice; dar poate că era ocupat cu Copenhaga și nu are timp de update-uri). Ca atunci când ne vorbea despre necisitatea eliminării simbolurilor religioase din școli.

Blogul patruped:bun biped:rău se ocupă mai în detaliu de scandalul acesta. Circulă prin comentarii zvonul că Google ar fi suspendat rezultatele pentru termenul „climategate”. Eu am găsit însă un text pe blogul unui jurnalist de la Telegraph.

E interesant că presa din România a păstrat o tăcere aproape totală asupra subiectului. Habar nu am de ce. Doar în Săptămâna Financiară se dau ceva detalii.

De ce ar fi asta de interes? Păi, pentru că plătim taxă verde, plătim taxă de poluare, taxa de primă înmatriculare a fost calculată și în funcție de gradul de poluare. Astea fiind taxe care ne afectează în mod direct și imediat la buzunar.

Dacă lucrurile se dovedesc și pe jumătate măcar reale, ce poți zice decât: binecuvântat fie hackerul și haiducia lui informatică. Rămâne însă o dilemă etică: atunci când ai de-a face cu șarlatani, poți să-i demaști prin manevre ilegale? În această situație, scopul scuză mijloacele?

Publicitate

4 gânduri despre “Climategate sau: s-a dat un Premiu Nobel pe degeaba?

  1. Salut Teofil! Goracolul a luat un premiu imposibil de dat inapoi. El, adica Al, trebuia sa se afle in centrul dezbaterilor de la Copenhga, ca un far intr-o noapte de furtuna pe mare. Datorita emailurilor buclucase, mr. Gore si-a anulat conferinta la care se vandusera toate cele 3000de bilete.

    Pentru Cernea, ca pentru orice scandalagiu de profesie, Climategate nu exista, oamenii astia au doar certitudini nascute din suficienta.

    Multumim pentru citare!

    • Salutare Francesco,

      Mi-am mai amintit între timp o „fază”: la un târg de carte (chiar nu-mi mai amintesc care) înghesuială mare, limuzine cu geamuri blindate etc. Înăntru SPP-iști cu ochelari și frezați regulamentar. Se lansa cartea lui Al Gore și Iliescu venise cu (z)garda să cuvânteze despre acest eveniment. Coincidența face că tot cam pe atunci venise și Băsescu prin târg, chiar nu mai știu pentru ce… am impresia că pentru lansarea Raportului pentru condamnarea comunismului. Unul la standul Humanitas, celălalt la standul RAO – care se aflau față în față.
      Ironic mi se pare că Iliescu vorbea despre „adevărul incomod” livrat de Gore, iar Băsescu ne vorbea despre adevărul incomod al cărui protagonist e – între alții – și Iliescu.

      L-am văzut pe Cernea în seara asta la TVR (Tema zilei). La fel de sigur pe sine. Păcat că nu i-am prins decât finalul discursului…

  2. Nu ma pot pronunta cine are dreptate, si daca spargerea unui server schimba datele problemei. Pana una-alta, exista schimbari climatice pe care fiecare roman le poate simti pe pielea lui: veri tot mai calduroase, si ierni fara zapada. Ceva pare a fi intr-adevar in neregula.

    • #s
      Din câte înțeleg eu, acest tip de schimbări existau și în Evul Mediu, de pildă. Într-adevăr există și aceste fenomene, dar tot nu se justifică măsluirea. Să vedeți cum au reacționat oficialii ONU, când un reporter a încercat să întrebe despre Climategate. Ceva este aici. Ceva nu convine cuiva…

      În orice caz, universitatea a confirmat autenticitatea datelor. Ceea ce nu are cum să fie ok.

      De altă parte, există și acel tip de „ecologie” care, de fapt, nu are nimic în comun cu ecologia ca religie, ci cu cei șapte ani de acasă și cu bunul-simț pe care ar trebui să-l avem fiecare.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s