Există „mai-hoțul”?

Într-un număr vechi din revista „Urzica”, am citit în copilărie despre un caz petrecut la un IAS (pentru neinițiați: Întreprindere Agricolă de Stat). Un individ pătrunsese noaptea în „incintă” și reușise să plece cu un tractor. Pe drum, a trebuit să oprească din nu mai știu ce motive, iar un hoț și mai hoț ca el a furat tractorul cel furat.

Morala era trasă sub forma unei caricaturi (păcat că n-am păstrat revista ca s-o pot scana) în care era reprezentat Hoțul II pilotând tractorul după care fugea Hoțul I strigând: „Hoțule, tâlharule, acesta e tractorul meu, eu l-am furat primul”.

La fel stau lucrurile și în cazul alegerilor de duminică. Toți, indiferent de culoare politică, fură voturi. Fraudele există de fiecare dată, dar sunt foarte greu de probat. Oricine ar fi câștigat, perdantul trebuia să strige, ca să amâne cât mai mult posibil învestirea învingătorului. E o strategie ieftină și riscantă. Dacă se anchetează toate fraudele, inchizitorii de azi vor ajunge la rândul lor în boxa rușinii. Fie și așa, poate mai aflăm câte ceva… Apoi ne scârbim și mai tare.

Oare scârba are vreo limită inferioară? E o chestie de stomac? Dar lehamitea? Poate fi măsurată cumva? Când e cea mai mare lehamite posibilă? S-ar putea să fim pe cale să aflăm răspunsul la astfel de întrebări. Cu siguranță însă, nesimțirea și obrăznicia nu au limită superioară – mereu e loc de mai mult.

8 gânduri despre “Există „mai-hoțul”?

 1. Boc a punctat bine. De ce nu au strigat pesedeii ca e frauda, cat inca se socoteau ei castigatorii?

  Dincolo de orice fraude, pot trage o concluzie. Daca toti baietii astia, unindu-si fortele, se screm si tot nu le iese victoria la alegeri, poate nu merita sa conduca tara.

  In orice caz, Antonescu imi pare a fi omul politic al momentului, pare facut un pic din alta plamadeala decat restul.

  • s,
   Nu știu dacă ne putem pune de acord. L-am votat pe Antonescu, dar e atât de „dus și clătinat” că nu mai înțeleg el ce vrea și unde vrea. Sper să vrea binele României (am zis-o, deși nu pot s-o cred în dreptul niciunui politician) și așa să decidă: unde l-o duce capul că se adăpostește mai mult bine pentru nație.

 2. De multe ori sesizez, mai rar la mine şi mai des la alţii, inconsecvenţe şi etaloane diferite funcţie de înclinaţiile (bias-ul…) de fond sau de moment. Pe ale mele, după ce le sesizez, încerc să mi le păstrez la foc mic, cu capac deasupra (dar tot răbufnesc din când în când). Eu unul mă mir că normalitatea normală nu mai pare să atragă pe nimeni decisiv în ţara asta. Exemplele abundă, din păcate. Normal ar fi ca fraudele de orice culoare să fie depistate şi pedepsite, de către instituţiile unui stat echidistant politic (ce utopie!). Anormal ar fi ca repartiţia statistică a fraudelor să justifice palide măsuri punitive. Normal ar fi fost şi ca fraudele din 2004 să aibe urmări vizibile. Încă se mai cercetează, urmând să se judece în următorii 10 ani. Normal ar fi ca, după o agitaţie sângeroasă acum 20 de ani, să ni se urce sângele la cap când aflăm de înregistrări ambientale, interceptări de toate felurile şi filaje politice. Anormal este să ne bucurăm că ai noştri i-au înregistrat pe ai lor. Normal ar fi ca un referendum să însemne nu numai isterizarea populaţiei, ci luarea unei decizii mature, gândite, în cunoştinţă de cauză şi efecte. Anormal este să votăm înregimentaţi şi maniheist. Normal ar fi ca o campanie pentru prezidenţiale cf. Constituţiei actuale să aducă în sfârşit în discuţie ceea ce Preşedintele chiar ar trebui să facă, în afară de a fi părintele iubitor al românilor care l-au votat, locomotiva tuturor alegerilor, mama şomerilor şi CARul pensionarilor, Mecca audienţelor şi salvatorul fermierilor, al minerilor, al ceferiştilor ş.a.m.d. (faza cu buteliile pare depăşită). Normal ar fi ca reforma clasei politice să nu însemne neapărat epurarea unei anumite părţi şi înjupânirea alteia, schimbând numai beneficiarii jafului. Anormal mi se pare să sperăm contra naturii universale şi uman-mioritice că brusc ceea ce ni se promite se şi face, că proiectele proclamate sunt şi cele reale, că în proiectele reale figurăm pe undeva şi noi.

 3. parerea mea e ca strategia a fost urmatoarea: s-a fraudat en gross. daca cistigi, nu mai spui nimic. daca ai fraudat si nu cistigi, iti stringi dovezile, ca doar sti tu mai bine cum si unde ai facut si mergi cu ele la cc. dovezile nu arata cine a fraudat, ci ca s-a fraudat. daca cc spune ca asa a fost, ai capatat experienta pt alegerile urmatoare si ii santajezi pe cei pe care i-ai dat in git. probabil ca data viitoare vei cistiga.

  in alta ordine de idei, daca blaga et co au aranjat alegerile (ieseau din sediul m.a.i. pe shest, tare opariti ca au fost vazuti acolo), base are destule dovezi sa ii santajeze in continuare. de aceea nu ii va schimba. si reciproca poate fi valabila. daca base s-a folosit de ei si vrea sa ii debarce, ce stiu ei va exploda. preventiv s-ar putea ca unii sa moara de atac de cord, accident de masina, inecati cu un pahar de vin…

  • #Alexandru Nădăban

   Vă ascult. E ca un scenariu de film de spionaj. Dar e clar că orice e posibil. Am impresia că, dacă am lansa niște scenarii de-un anume fel, într-un anumit loc strategic al internetului, ar începe să circule ca „știri pe surse”.
   Cu toate acestea, ceea ce spuneți pare teribil de verosimil, chiar de așteptat.

 4. sa speram ca trecem de faza paranoicului si ne intoarcem la cea a schizofreniei politice. nu ca una ar fi mai buna decit alta, dar pina mai trec inca vreo 20 de ani nu cred ca vom schimba in mod clar macazul. si nici nu vom uita. cita dreptate avea l. boia cu a sa memorie colectiva si cu miturile noastre…

  • #Alexandru Nădăban

   Da, la schizofreni măcar există posibilitatea unui dialog pașnic cu „preopinentul”. Pe când, ca paranoic, musai să fi și anxios.

   Sunt șanse ca peste 20 de ani să chiar schimbăm macazul? Din pricina pragmatismului? Sau ne va reveni mintea la cap?

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s