Ţara te vrea bou, boule!

Copiii sunt nişte animale folositoare pe lângă casa românului. Fiţi pe pace că nu îi pun pe toţi compatrioţii în aceeaşi oală. Mă explic mintenaş.

Iaca faptă de preşedinte. Pumni în gură la odraslele sărace ale tranziţiei. Dacă-i băga şi un picior în coaste, o scatoalcă după ceafă şi în final un upercut la ficaţi am fi asistat la o scenă demnă de Quentin Tarantino.

Revenim însă la obsesia noastră. O fi adevărat? N-o fi? Aceasta-i întrebarea! Cu care ţara îşi inflamează circumvoluţiunile şi buricele degetelor. Cum şi eu sunt parte din „ţară”, iată-mă în pragul congestiei capilare.

Chiar nu contează dacă s-a întâmplat ori ba. Contează că a ieşit la suprafaţă. După 5 (cinci!) ani. Vă daţi seama cât de greu i-a fost lui Patriciu în tot acest răstimp. Să poarte în sufleţelul dumisale sensibil asemenea povară. Să nu poată să spuie nimănui. Să simtă în gură pumnul cenzurii. Abia dacă a şuşotit printre prieteni – confidenţial – această îngrozitoare scenă. Ca să poată dormi nopţile.

E clar că nu avea cum să vorbească despre oribila faptă, fiindcă nu are decât vreo două ziare de mare tiraj în portofoliu. Iar la banii pe care-i deţine, nu putea să-şi tragă o televiziune care să difuzeze de cinci ani numai materialul respectiv sau reconstituirea lui, care, judecând după trauma pe care i-a lăsat-o, ar fi fost floare la ureche.

Dar nu, a aşteptat momentul acesta cinci ani, precum tăticii şi fraţii din telenovelă, care se descoperă abia când sunt pe cale să săvârşească incestul. Acum, telefonul providenţial (sau ce sculă o fi fost cea cu care s-a filmat) şi-a lepădat obezile şi s-a dus aţă către ecranele televizoarelor. Victorie!

Dintr-odată, indivizi pe care nu-i mişca nimic de ani întregi, oameni despre care aveai impresia că li s-a atrofiat afectul, se dau de ceasul morţii de dragul copilului. Priviţi-i cu atenţie că sunt din aceeaşi garnitură cu cei care, în urmă cu vreun an, se emoţionau de la pensia de 3 (trei) lei a tuşii Ioana. Aşa că i-au mărit-o: acum bătrâna încasează neverosimila sumă de 4 (patru) lei. Nu vă lăsaţi păcăliţi că scrie altceva pe însemnul electoral, sunt aceeaşi specie.

Băsescu ne-a vrut boi la referendum. A avut el însă o presimţire cum că noi le-am arde nişte nuiele de învăţătură de minte parlamentarilor şi nu s-a înşelat. Dar argumentul în sine cu care ne îmbia, ne ridiculiza făţiş inteligenţa. El miza pe un răspuns bovin: înghiţi acum – rumegi tu mai târziu.

De data asta, Patriciu şi mai-ştiu-eu-cine ne vor boii lui Geoană. Cum că ăsta, care-i marionetă, e mai bun decât ălalalt, care-i brută. De unde şi până unde? Habar n-am. O fi înşelăciunea mai estetică decât tâlhăria? Sau mai apetisantă pentru „partea vătămată”?

După mintea mea, cam aşa văd situaţia. Băsescu a ajuns să deranjeze sistemul. Staţi aşa, că asta nu înseamnă că e bun. Înseamnă pur şi simplu că deranjează pe cineva pe care, până de curând, nu deranja. Iar acum trebuie debarcat. Copilul ăla nu valorează doi bani pentru nimeni, el e doar nada, ca să pună boii botul. Iar. Mănânci acum, rumegi după alegeri!

E vorba de acelaşi sistem care îl răsturna pe Ciorbea şi îl instala pe mai domolul Radu Vasile. Iar la momentul respectiv Băsescu era în tabăra uzurpatorilor. Era omul sistemului. D-aia zic că nu îl putem pune între icoane. Nu se potriveşte. Nu are nimic din Sf. Gheorghe. El face parte din balaur, nu-l ucide. E unul dintre capetele balaurului. Dar balaurul a decis că se poate debarasa de acest cap mai zevzec în raport cu interesele de moment ale… ansamblului.

Noi trebuie să ne uităm la copil şi să ne emoţionăm. Ia te uită cum ne dau lacrimile pe tureci în jos. Dar amintirile mă răscolesc, nu mai rezist… Îmi aduc aminte, printre suspine, că mai era unul cu copiii. Tot aşa, îi plăcea să ni-i arate. Doar că ai lui toţi erau fericiţi. Au o aplecare mai-marii către copii. Le place carnea proaspătă de tun. Nici pe ăla cu sinistra lui muiere – căci despre ceauşeşti vorbesc – nu-i interesa de copiii respectivi, ci aveau în vedere potenţialul lor publicitar. Trebuiau să fie fotogenici, în rest nu conta dacă au apă, pâine, gumă de şters, creion chimic sau pufoaică de iarnă. De libertate de exprimare sau de gândire… să nu mai vorbim.

Copiii ţării e buni la marketing. Deci, creşteţi copii şi daţi-i pe mâna politicienilor sau a influenţilor cu suflet mare care vor şti cum să… îi pună în valoare. Dacă nu vă ajută nimeni, înghesuiţi-vă odrasla la vreun miting electoral (indiferent al cărui candidat, doar să fie cât mai celebru) şi obţineţi pentru el o chelfăneală sau măcar o vânătaie cât un dop de plută. Apoi mergeţi la televizor şi gata.

O să vă sfâşiaţi vestonul văzând cât de mult ţin politicienii la vlăstarul dumneavoastră. Apoi, după o vreme, când euforia va trece, vă veţi alege cam tot cu cât s-a ales tuşa Ioana. Dar nu zic că, oricum aş spune-o, tot mi-i ruşine.

Important e să fii bou, să pui botul. Remember: acum înghiţi, de rumegat, rumegi peste (alţi) 20 de ani. Dacă te mai ţin foalele până atunci.

Publicitate

2 gânduri despre “Ţara te vrea bou, boule!

 1. Un blogul (mogul de bloguri) evanghelic face valuri subliminale pro-cineva (nu spui cine).
  Ma asteptam de la unul ca el la mesaje realiste ca cel de fata, desprinse din vartejul mirajului puterii.

  E drept, circul must go on. De ce candideaza insa atati chibiti la postul de clovn?

  • „Blogul”? Intersantă denumire i-ai găsit.

   Uneori clovneria e inevitabilă, alteori e vocație, iar în unele cazuri e… favorizată de circumstanțe (aici intră o grămadă de explicații posibile).

   Eu am început să nu mă mai aștept la mai nimic… 😀

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s