Orbeții și țeapa sau victoria simbolică a comunismului

Trecură și alegerile. Fără surprize în ce privește candidații. Dar cu surprize oferite de politicieni. Mă interesează două dintre ele. Amândouă mi se par grotești.

1. Pe când televiziunile filmau sediul de campanie al PDL am zărit – și nu mi-a venit să cred – niște steaguri galbene agitate de susținători. Nu erau ale PNL, ci ale… PNȚ-CD. Trist, dizgrațios, inimaginabil. Orice ar fi făcut Băsescu bine, nu mă duce capul să pricep cum pot oamenii din PNȚ să se umilească susținându-l tocmai pe cel care le-a semnat condamnarea politică. E mai mult decât un gest de slugărnicie politică, mi se pur și simplu imoral.

În orice caz, dacă asta e posibil, atunci chiar că nu văd să mai existe vreo limită a decenței politice. Poate că spiritul creștinesc i-o fi motivat pe cei din PNȚ să cadă la pace tocmai cu Băsescu. Oare ce le-o fi oferit în schimb? Pe ce s-au lăsat cumpărați? Sau, ca să fiu mai puțin mercantil: ce idealuri au descoperit deodată că întruchipează marele Traian?

Se pare că însemnul electoral nu le-a fost de mare ajutor, fiindcă ochiul le-a rămas închis.

2. A doua situație grotescă – pentru mine desigur – e cea a unui Crin Antonescu dispus să îi dea voturi lui Geoană. Mulți dintre votanții lui Antonescu nu sunt mari cunoscători ai doctrinei liberale. Dar votul lor era în mod clar anti-fsn, anti-Iliescu. Acum însă, candidatul dreptei este dispus să negocieze tocmai cu cei care-i snopeau înaintașii în ’90 prin Piața Universității și prin sediile partidului.

Iar această întolocare a primit între timp și binecuvântarea lui Iliescu. Ăsta mi se pare, dintre toate, semnul cel mai îngrijorător. Nu pot asemui această colaborare politică decât cu un anus contra naturii: inestetic, împuțit, mutilant.

Sper că votanții lui Crin Antonescu nu-i vor asculta îndemnurile și nu îi vor urma exemplul. Mai bine să stea acasă și să-i lase pe Geoană și Băsescu să-și bată gura degeaba. E o alegere mai inspirată. Fiindcă fie Băsescu, fie Geoană, nouă ne va fi cam la fel de bine în anii ce urmează. După banii Europei toți se vor bate, că doar nu-s proști să-i piardă când pot să-i încaseze.

Dar dacă electoratul lui Antonescu va putea fi mobilizat către un vot în favoarea lui Geoană, dacă umorile și sictirul ne vor transforma în votangii pătimași (dispuși să ierte fsn-ului – și diferitelor sale măști – peste zece ani de mizerie morală și economică în care a ținut țara), atunci chiar că nu mai contează dacă ne conduce Iliescu, Băsescu, Geoană, Vanghelie, Becali sau Eba.

Fiindcă nu cred în ruptul capului în scenarii catastrofice, în care Băsescu devine un dictator diabolic, nu reușesc să pricep de ce Antonescu refuză să negocieze cu actualul președinte. Tot astfel, nu pricep cum de este dispus să negocieze cu Geoană. Nu cred că e atât atât de naiv încât să aibă convingerea ca va fi în stare să impună ceva mahărilor PDS care au ieșit de la guvernare cu degetele încă unse și mațul neburdușit. În aceste condiții, nu pot să nu mă întreb pe cât s-a vândut PNL-ul și ce interese apără Crin?

Oricât m-aș sforța, nu pot accepta ideea că cineva care pupă mâna lui Iliescu și a haitei sale chiar o face din dragoste de țară și pentru mai-binele ce va să vie. Ce înțeleg e următorul lucru: pentru votanții lui Antonescu e tot aia! Și dacă ajungea candidatul PNL în turul doi, tot pe mâna lui Geoană mergea. Așadar, stimați concetățeni, am luat o țapă marca PNL (o fi de la săgeata din siglă).  Zarurile fuseseră aruncate. Cu mult înainte. Noi am făcut, fără știrea noastră, figurație. De voie de nevoie, toată România se închină la stânga. Altfel spus, relicvele comuniste – concretizate în personagii și instituții tenebroase – sunt atât de puternice încât toată lumea face sluj în fața lor.

Abia acum, la douăzeci de ani de la așa-zisa revoluție, Ceaușescu s-a răzbunat. E o răzbunare simbolică, desigur. Dar gesturile acestor două partide istorice înseamnă, pentru mine, că orice urmă de demnitate politică a fost suprimată. Că foștii comuniști, travestiți în democrați cu bună-purtare au câștigat în sfârșit partida cu Opoziția.

Reclame

4 gânduri despre “Orbeții și țeapa sau victoria simbolică a comunismului

 1. Cine crede ca daca domnul Antonescu a zis : Votati PSD chiar asa se va intampla se inseala amarnic.
  PSD va da lovitura de gratie PNL duce se isi va vedea sacii in caruta (daca se va intampla asa).
  Oare domnul Johanis il va accepta pe Vanghelie ministru de interne? Daca va aface acest lucru oricum nu mai conteaza restul pentru ca Iliescu si ceilalti isi vor indeplini dezideratul de a intoarce Romania inapoi cu 20 de ani.

  • #Cristian

   Sper că alegătorii lui Antonescu sunt dintre cei mai puțin manipulabili.

   Mă tem că la faza cu Johanis s-ar putea ca scenariul despre care vorbiți să se întâmple.

 2. Ma tem ca romanii vor invia trecutul…
  Stiu ca nu se poate spune despre nici un politician ca e „bun”, dar totusi… parca PNL’istii nu au nici urma de integritate. Ei chiar merg dupa cum bate vantul.

  • Ramona,

   S-ar putea să ai dreptate. E clar că nimic nu mai mi-e clar. O aiureală, o zăpăceală…
   Un lucru mi-e sigur, nu mă încumet să merg la vot, fiindcă nu știu care e răul de preferat.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s