Cine e Stu Weber?

Dacă ar fi să dau unul dintre răspunsurile cu care unii se simt mai cuprinzători pe ox, oy şi oz când îşi dosesc ignoranţa, ar trebui să răspund cam aşa: „nu ştiu, dar nici el nu ştie cine sunt eu”. Dar mi-am zis să încerc ceva mai mult. Prea e fumat şi de prost-gust un asemenea răspuns.

Astfel că mi-am adunat puterile şi am făcut un efort să văd cam ce ştiu eu despre Stu (a nu se confunda cu stew). Cred că pot spune fără teama de a greşi – prea mult – că Stu e un om foarte curajos intelectual. Că îi place riscul. Că, probabil, are o cultură medie spre minoră. Pentru unii el reprezintă o autoritate. Deduc că are audienţă destul de bună şi că dincolo de ocean – in The Promise Land – este cunoscut. Nu pot şi nici n-aş încerca să-i evaluez viaţa spirituală, influenţa pozitivă pe care e posibil să o aibă asupra oamenilor care iau seama la cuvintele sale. Dar zic totuşi că Stu îşi forţează muşchiul puţin cam hazardat. Că riscă să rămână cu sechele. Sau nu?

Dacă încă n-aţi dat un search pe google să vedeţi ce-i cu acest personaj şi aţi avut ambiţul să aflaţi de la mine, vă destăinui de unde am dedus eu aceste lucruri despre Stu Weber. Pe supracoperta cărţii Heaven de Randy Alcorn, Mr. Weber se produce cu o declaraţie fulminantă:

Other than the Bible itself, this may well be the single most life-changing book you’ll ever read.

Serios că nu încape în mintea mea cum poate cineva să facă o asemenea afirmaţie. Ca şi când dintr-odată s-ar fi surpat toată bogăţia spiritualităţii creştine şi ar fi rămas numai rebuturi şi RANDY. Oricât de grozavă ar fi cartea – are totuşi nişte probleme, din câte am înţeles – nu m-ar mai putea interesa. Nu vreau încă să ajung la scrierea care secondează atât de indiscutabil Biblia. Mi-aş amâna-o până mai către bătrâneţe, fiindcă altfel mi s-ar părea fără rost să-i mai citesc pe alde ăştia mici precum Tereza de Àvila, Ioan Casian, Frank Laubach, Maica Tereza (de Calcutta), Evagrie Ponticul – ca să-i numesc numai pe câţiva dintre cei citiţi parţial sau deloc. Ce poate fi mai „life-changing” decât Randy?

Acum, fie Stu n-are idee că mai există o imensă bibliotecă de spiritualitate, de cărţi fundamentale, de scrieri determinante şi capitale, fie ştie şi… Chiar aşa, şi? Doar marketingul poate să te împingă să debitezi asemenea afirmaţii? Sper că nu. Sper că e vorba de naivitate, de ignoranţă, de confort „cultural” în graniţele limitate ale propriei confesiuni sau direcţii denominaţionale. Sper că nu poate un om bine intenţionat şi cu scaunul la cap – unde se cuvine – să pună în balanţă un uriaş al creştinismului precum Augustin, de pildă, şi să-l găsească uşor prin comparaţie cu Alcorn.

Mai sper că această subtilă proiecţie depreciativă cu privire la viitorul nostru (hai să nu vorbim nimic aici de taina providenţei şi de posibila ei desconsiderare involuntară) se datorează doar perspectivei limitate pe care Stu o deţine despre ceea ce are creştinismul valoros cât şi faptului că îşi subevaluează adrisanţii. Nu ne supărăm noi dintr-atâta.

Oricât de puternică impresie i-ar fi lăsat lectura cărţii, Stu cade în ridicol. Să ierarhizezi – fie şi numai în joacă – comorile creştinismului şi să-l aşezi pe un autor american de bestselleruri în capul listei (după Biblie, of course) e de un penibil greu de mascat.

Una peste alta, nu ştiu cine e Stu. Nu mă interesează ca persoană particulară, ci doar ca exponent. Odată ce este solicitat să facă o laudatio cărţii unui scriitor bine vândut înseamnă că trebuie să reprezinte o autoritate, să fie reprezentativ pentru publicul ţintă. Poate că e chiar un om de treabă, credincios şi care face bine ce o fi făcând. Nu asta contest. Dar nici nu pot admite că aşa uşor ajunge cineva mai sus decât Pascal, Chesterton sau… Wesley. Dacă Alcorn e primul dintre muritorii neinspiraţi divin, tare-s curios cine vine după el. Francine Rivers? Janette Oke? Frank Peretti? Karen Kingsbury? Nu că n-ar avea şi ei calităţile lor, dar s-avem pardon…

2 gânduri despre “Cine e Stu Weber?

 1. Nu pot sa nu fiu de acord cu „simpatia” ta fata de astfel de productii.
  Ca sa fiu totusi fair as arata spre termenul pe care-l foloseste Stu si anume „may well be” care sugereaza posibilitate si nu siguranta, un truc publicitar bineinteles dar folosit chiar pentru asta :publicitate.
  Nu stiu cat de valoros ti se pare continutul cartii ca sa merite atentia ta. Eu nu am auzit de ea sau de ei si nici nu sunt curios. E plina balta…

 2. Autorul cărții și cel al reclamei au fost tradus în românește. Nu i-am citit.

  Oricât de „publicitară” ar fi această frază, nu pot totuși să o ignor tocmai pentru că batjocorește niște lucruri foarte serioase. Și fiindcă indivizii de tipul ăsta vând sute de mii de volume.

  Ce nu înțeleg este dacă acel „may well be” cu valoare edulcorantă se referă la cărți sau la cititori. D-aia am scris acest text. Ca un exercițiu.

  Să-ți spun de ce nu îmi pare chiar o pierdere de vreme ce am făcut eu. Pentru că trăiesc în acest mediu (evanghelic) extrem de bombardat cu „produse” de peste ocean și pentru că mentalitatea ălora se implementează în creierul ăstora. D-aia nu doar că-i inutil, dar e aproape necesar ca uneori să mai fie demascate aceste pretenții specifice.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s