Interviu cu Philip Yancey

Dorind să-mi satisfac o curiozitatea – pur şi simplu nu ştiam cum arată Philip Yancey –, am dat peste un interviu pe care autorul sus-numit l-a acordat lui Dean Nelson de la Point Loma Nazarene University, în seria Writer’s Symposium By The Sea, pe data de 8 februarie, 2008.

N-am de gând să traduc interviul, ci doar să punctez (pentru cei care vor să ştie cam despre ce e vorba) câteva idei pe care le enunţă Yancey. N-am citit foarte multe dintre cărţile lui, dar îi apreciez abordarea. Iar faptul că mărturiseşte mereu că încearcă să se dezintoxice de fundamentalismul sudist este un mare plus, cu siguranţă.

Începutul e foarte interesant prin faptul că vine să contrazică atât de clamata simplitate a lumii, a lucrurilor. Yancey susţine că nu e adevărat că totul e foarte simplu de înţeles. Dimpotrivă, că viaţa i s-a complicat din pricina creştinismului şi din cauza lui Christos. Că fiecare problemă poate avea mai multe faţete, lumini şi umbre.

Apoi continuă, spunând că autorii ruşi (iar dintre aceştia se detaşează pentru el – după cum puteţi vedea din Cu sufletul rămas în viaţă – Tolstoi şi Dostoievski) şi Shakespeare au surprins experienţa umană mai bine decât orice psiholog/psihiatru. De fapt, mai bine decât toate tratatele laolaltă, pentru că au cunoscut foarte bine natura umană şi au reuşit să exprime lucruri universal valabile. Nu prea am auzit americani făcând asemenea afirmaţii.

P.Y.  vorbeşte de procesul creaţiei. Scrisul, zice el, este un act psihotic. Interesantă ideea şi explicaţia.

Mai puteţi afla şi despre prânzul luat în compania celor de la U2, despre accidentul pe care l-a avut în 2007 sau sfaturi pentru scriitorii aspiranţi. Totul pigmentat cu umor, ironie, autoironie. Un interviu agreabil, dar nu lipsit de idei. Pentru cititori, se completează portretul desprins din scrieri cu prezenţa concretă a autorului. Cred că merită experienţa.

Umbla un zvon că ar urma să vină în România, însă se pare că deocamdată nu se va întâmpla. Mă întreb cum ar arăta audienţa unui atare vorbitor.

4 gânduri despre “Interviu cu Philip Yancey

  1. Fără dubiu, plăcerea a fost de partea mea (când am găsit interviul) și m-am bucurat să îl pun și la dispoziția altora. Zice Steinhardt: bucuria împărtășită sporește.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s