„Manual” creaţionist contestat

Activiştii cei vigilenţi s-au sesizat (vedeți aici) că există un manual de biologie făcut din perspectiva creaţionistă. Deşi acest manual e pe piaţă de cel puţin cinci ani, precauta poliţie a creierului s-a trezit de-abia acum. Ruşine lor! Până azi copiii au auzit despre creaţionism. Ce imbecilitate! Ce grozăvie!

Am văzut manualul pe vremea când lucram la anticariat şi, din nefericire, nu e mare lucru de capul lui. Perspectiva creaţionist morrisistă (de la Henry M. Morris) e îmbinată cu tot felul de învăţături morale, reprezentând opţiunile autoarei. Doamna Maria Popa făcea asta şi la ore, mi-a predat în clasa a XI-a. Astfel că în manual se regăseşte amprenta „stilistică” a dumneaei. Din acest punct de vedere, manualul este într-adevăr contestabil, fiindcă se prezintă pe alocuri mai degrabă ca o cărticică de meditaţii zilnice.

Nici creaţionismul cărţii nu este neapărat fără probleme. În interiorul grupărilor creaţioniste, perspectiva morrisistă este contestată. Există şi alte orientări (cu totul, vreo şase principale), până la cele care admit într-o anumită măsură şi idei evoluţioniste. Nu sunt lucrurile chiar atât de în alb-negru pe cât pare şi pe cât lasă presa să se înţeleagă.

Aşadar, nu apreciez, nici nu apăr manualul doamnei Popa, decât, în cel mai bun caz, ca tentativă. Eşuată. Mi se pare mult prea impregnat de religie pentru a putea fi socotit ştiinţă. Trebuia contestat poate mai demult, de către creaţioniştii înşişi, dacă voiau să nu se discrediteze din punct de vedere academic. Din păcate, nu mai este Evul Mediu, când lucrurile puteau fi combinate armonios. Dar chiar şi atunci, sigur n-ar fi fost făcute la acest nivel care coboară şi ştiinţa şi religia aproape în derizoriu. Iar la rigoarea ştiinţifică a vremii noastre (aşa nenorocită cum e ea) se poate totuşi adera chiar şi cu perspective creaţioniste, dar bine închegate şi argumentate. Ceea ce, de altfel, şi fac unii, dar pe alte meridiane. Există chiar şi savanţi agnostici care admit că teoria creaţionistă este una de luat în calcul.

E adevărat că împotriva creaţionismului a fost declanşată de multă vreme o campanie furibundă. Din nefericire, aceeaşi atitudine penibil-ideologizată o demonstrează şi cerberul Remus Cernea, preşedintele Asociaţiei Umaniste. Argumentul dumnealui e ridicol: dacă nu se studiază în UE, nici la noi n-ar trebui studiată perspectiva creaţionistă. Un mare, maaaare fâs. Nici măcar nu poate fi considerat argument.

Când am văzut în ziar că cineva a luat atitudine împotriva acestui manual, mă aşteptam (oarecum ruşinat, pentru că, deh, sunt şi eu creaţionist – nu morrisist, dar cine mai face diferenţa între unii şi alţii când izbucneşte scandalul?) să fie desfiinţat, să fie dovedit ca inadecvat, însă cu argumente, nu cu „ei nu fac aşa, deci noi de ce am face altfel?”. Răspunsul cel mai simplu este: pentru că suntem o ţară independentă, care poate, la o adică, să nu maimuţărească tot ce spune UE. Ajungem, pe urma „argumentului” furnizat de domnul Cernea în cu totul altă parte, discuţia pe fond este eludată. Dar oare nu tocmai asta voia şi dumnealui? Nu voia să ne lovească direct în sensibilitatea noastră cosmopolită congenitală? Sperând astfel că nu-l vom mai întreba despre Dumnezeu, Darwin sau alte chestiuni minore; încrezându-se în incontestabila supremaţie a evoluţionismului, acceptată tacit, în virtutea laicizării programatice (dar nu neapărat şi justificate) a societăţii.

Un „argument” la fel de puternic este acela că e „inacceptabil” să se predea creaţinism în şcoli. De ce? D-aia? Păi, pe acelaşi parcurs argumentativ pot declara şi creaţioniştii că e inaaceptabil să se predea evoluţionismul în şcolile unei ţări majoritar ortodoxe. De ce? Pentru că democraţia se bazează pe majorităţi. Presupunerea lui Remus Cernea că toată (ră)suflarea a căzut de acord asupra punctului de vedere al domniei-sale este fie o dovadă de naivitate, fie rea-credinţă şi tentativă de manipulare. Oricare dintre cele două este imputabilă la nivelul de la care vorbeşte dumnealui.

N-aş vrea să fiu nedrept totuşi. Poate că omul o fi zis el mai multe, dar jurnalistul a reţinut „argumentele” pe care le-a considerat cele mai de efect. Atunci al lui să fie penibilul în care scufundă discuţia. Iar faptul că ne jigneşte inteligenţa să devină păcatul său. De la supratitlu – ce dovedeşte o ignoranţă comică atunci când pomeneşte despre Evanghelie, ca şi cum ar exista numai una – până la ultimul rânduleţ. Proverbiala imparţialitate jurnalistică duhneşte încă din titlu, în care faptul că un manual afirmă că oamenii sunt creaţi de Dumnezeu este prezentat ca o adevărată catastrofă educaţională.

Recapitulând. Un manual fără ţinută academică stârneşte reacţii la peste cinci ani de la apariţie. Discuţia nu reuşeşte să iasă din sfera unei ciorovăieli infantile. Deocamdată. Teamă mi-e că nici nu va naşte o dezbatere autentică, argumentată. Din pricina ambelor tabere. Aici nici adepţii pretinsului raţionalism nu se simt prost să divagheze şi să conducă discuţia către argumente cel mult colaterale sau chiar fără legătură directă cu subiectul. Nimeni, în final, s-ar putea să nu aibă de câştigat cu adevărat. Poate vor obţine o iluzorie victorie adepţii lui Remus Cernea. Iluzorie, pentru că manualul se putea dizolva şi de la sine, prin lipsa lui de consistenţă ştiinţifică.

În ce mă priveşte, sper că Editura Casa Cărţii va putea trage oarece foloase de pe urma acestui balon de săpun. Să aibă mai mulţi vizitatori pe site. Iar cititorii să se aleagă cu câteva cărţi de referinţă, pe care le pot comanda de acolo.

20 de gânduri despre “„Manual” creaţionist contestat

 1. #Vasile

  Mulțumesc de precizare. Sper să folosească celor pe care îi interesează cu adevărat discuția pe argumente.

  Din câte am sesizat eu, și pe site-ul ala argumentele merg tot ideologizat. De fapt, e chestie de credință, atâta că nici unii nici alții nu vor să admită asta. Cum ar putea evoluționistul admite că el e de fapt un „credincios”? Sper să nu înceapă cu Dawkins…

  • #liftingshadows

   Chiar mă bucur că textul meu a fost găsit folositir. Cât despre felul în care gândesc… nu-i o virtute, e un… dat, un „blestem” dacă pot să zic așa. Adică, cu zestrea genetică, cu acumulările intelectuale și cu deciziile trecute aici am ajuns. Nu prea pot să gândesc altfel în acest moment.

 2. Eu cred ca se agita degeaba Remus Cernea , manualul asta nu cred ca e prea folosit in scolile romanesti. Cel putin , eu nu am auzit pe nimeni sa fi folosit acest manual la scoala . Poate ca este utilizat dar eu nu stiu.
  Eu unul nu am avut acest manual la scoala , cu toate ca am facut Liceul teologic Emanuel din Cluj-Napoca pe care l-am absolvit acum 3 trei ani(deci manualul era deja pe piata) . Ba mai mult pe clasa a XII am avut la Biologie un manual ce avea un foarte detaliat capitol despre evolutionism(de acolo am aflat pt prima oara ce e evolutionismul) , dar nu am facut acel capitol la clasa pt. ca nu era inclusa in programa noastra(aveam doar o ora sau doua pe saptamana )

  • #Chis Paul

   Din câte se poate deduce, persona nu sunt foarte îndurerat că acest manual nu e folosit pe scară largă. Dar cu siguranță mă deranjează că perspectiva evoluționistă este considerată mai validă științific decât altele. Asta e, repet, ideologie și dictatură a unui singur punct de vedere. În spiritul veacului, pluralist și libertin, ar trebui promovat orice punct de vedere, de vreme ce ele nu mai sunt considerate concurente, ci complementare în corul vocilor multiculturale. Aici se dezvăluie hidoșenia acestui sistem: că este extrem de tolerant cu orice, până vine vorba de creștinism. Adevărata față a lui pare să fie, în cele din urmă, anticreștină în esență, nu tolerantă.

 3. Sigur ca Remus Cernea si asociatia contesta acest manual pt. ca asa au primit directive de la ,,Internationala” ateista , trebuie sa justifice superiorilor sai pe ce a cheltuit fondurile primite. Asa as face si eu in locul lui.
  Argumentele sale sunt destul de slabe si nu intregime conforme cu realitatea. De exemplu argumentul ca teoria creationista nu se studiaza in scoala in nicio tara UE , nu e chiar exacta. De curand am citit ca in Marea Britanie , ministerul educatiei pregateste cursuri speciale despre creationism in cadrul carora elevii sa invete despre disputa evolutionsim-creationism , cu toate ca nu se preda creationsimul in cadrul orelor stiintifice. Deci creationismul e predat ca si o materie separata, dar nu in cadrul orelor de biologie.

 4. Partea cu falsificarea argumentelor chiar sună interesant. Adică a decăzut „societatea civilă” chiar într-atât încât să se dedea la minciuni doar ca să sperie creaționismul? Interesantă treabă. Josnică abordare. În măsura în care se verifică. Desigur că vom fi acuzați de abordare tendențioasă. Dar e totuși inacceptabil ca darwinismul rafinat să eludeze datele concrete ale realului, de vreme ce susține că tocmai din acestea s-a născut.

  Aia cu banii presupun că așa e: măcar în partea cu justificarea fondurilor și nevoia de a le cheltui pe ceva. Ce treabă nasoală? Să stai toată ziua să cauți nodul în papura creștină unei țări cu probleme serioase, doar ca să-ți justifici existența.

 5. […] 14 martie By Alin Cristea „Manual” creaţionist contestat Teofil Stanciu: “Activiştii cei vigilenţi s-au sesizat că există un manual de biologie făcut din perspectiva creaţionistă. Deşi acest manual e pe piaţă de cel puţin cinci ani, precauta poliţie a creierului s-a trezit de-abia acum. […] Împotriva creaţionismului a fost declanşată de multă vreme o campanie furibundă. Din nefericire, aceeaşi atitudine penibil-ideologizată o demonstrează şi cerberul Remus Cernea, preşedintele Asociaţiei Umaniste. Argumentul dumnealui e ridicol: dacă nu se studiază în UE, nici la noi n-ar trebui studiată perspectiva creaţionistă. Un mare, maaaare fâs. Nici măcar nu poate fi considerat argument.” drezina.wordpress.com […]

 6. Manualul mi-a picat si mie in mana, intr-adevar inainte de stirea din ziare..Sigur, nu e mare lucru de capul lui, si asta e marea problema. Desigur, metodele de seductie ale presei de astazi functioneaza dupa principiul celebru al scopului care se face ca nu stie de mijloace.
  Oricum, manualul trebuia scos din circulatie, pentru ca facea un deserviciu creationismului insusi..

 7. Paul, din păcate deviza multor creaționiști e „merge și-așa”. Normal că trebuie început de undeva, dar prea adesea începutul ăsta seamănă cu stilul literar al epocii pre-romantice.

 8. #ascultareacredintei

  În România? Mă cam îndoiesc. Nici în America nu cred că e mult mai brează treaba. Din pricina atitudinilor fundamentaliste și literaliste, e aproape imposibil de făcut o treabă serioasă. Un manual serios riscă să nu fie acceptat în școli creștine. Părerea mea…

 9. Din cate am auzit eu, adeptii Intelligent Design au produs cu ceva timp in urma un manual decent (care, desigur, a fost contestat de ‘umanistii’ americani…).

  • #Vali
   N-am auzit de așa ceva. Se prea poate. Dar era de așteptat ca „dăștepții” Americii să reacționeze. Ei reacționează pavlovian la tot ce are legătură cu Dumnezeu, Creație, creștinism, Cristos etc.

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s