Postat de: Teofil Stanciu | 20/02/2009

Useless connections

Un pipernicit. Lumea îl strânge cu uşa. Se lasă pe el cu toată greutatea. El urinează sânge. Ia pastile să reziste. Steroizi psihici. Exersează muşchiul creierului. Dar tot fără niciun orizont.

All the connections, you know! Nu valorează nimic! Viaţa asta… trebuie peticită. Dar nu mai rezistă. Petecul e tardiv. Nu se mai potriveşte nicăieri. Prea multă oboseală. Cedează baierele minţii. Realitatea şi iluzia se amestecă în halucinaţii, dar nu de vis, ci de coşmar. Sfârşeală…

Inima e de mult o piatră. Grea. Dar utilă. S-a atrofiat din necesitate. Acum e ok. Numai foarte surmenată. Şi teribil de înspăimântată. Îşi face meseria şi atât. Din inerţie. Rutina zilnică: sânge în artere, sânge din vene.

Dacă dincolo de toată strălucirea nu e decât o teribilă şi nesfărşită extenuare? Dacă nu mai contează nici cunoştinţele sus-puse? Nici celebritatea? Dacă dincolo de mască e disperare şi rutină?

Din idealurile înalte, alea din anii ’60-’70, au mai rămas drogurile şi sexul. Dar nu astea-s miza. N-au fost niciodată. Ele sunt doar anestezia. Morfina. Cancerul e în altă parte. Altundeva roade. E în oase, în măruntaie. În aer. În minte. În suflet. Totul e putred. Lumea e o coajă de nucă. Fiecare are grijă de sine.

Nu, fiecare îşi poartă povara propriului sine. Blestemul. Toţi sunt(em) istoviţi. Dar merg(em) mai departe. Nimeni n-are scăpare. Tot mirajul a fost numai un decor care ornamenta capcana. Florile s-au veştejit. Ghirlandele… baloanele… Vanish. Gone. Suntem cinici. Meschini. Egoişti. Îngroziţi.

Dacă răsare vreo lumină, dacă se iveşte vreo speranţă, trebuie stinsă. E târziu. Agentul de publicitate a luat-o pe urmele comisului voiajor. Ne trebuie alţii. Mai tineri, mai virili. Dar mai ales fără idealuri. Pragmatici până la sânge. Eficienţi. Robotizaţi.

Când s-a dat perdeaua la o parte, lumea nu mai strălucea. Era penibilă, deznădăjduită. De sus până jos. Frica îi ţine laolaltă pe cei tari. La fel şi pe cei slabi. Nu există prieteni. Doar fricoşi interesaţi. E război civil. Cu mii de tabere, cu milioane de tabere, cu miliarde de tabere. Puzderie de luptători de gherilă. Fiecare cu fiecare. Fiecare vrea să supravieţuiască. Nu-i aşa uşor cum pare.

Nu contează că poţi fi ucis. Nici crima. Nici măcar criminalul. Ci că aproape toţi vor să scape de tine. Iar de ceilalţi vrei să scapi tu. E un joc de care pe care. Fără altă miză decât disperarea de moarte. Viciul i-a pătruns pe toţi. Din cauză că sunt găoci. Nelocuite.

Hăul din lăuntru contează. Umanismul n-a funcţionat. N-a expulzat vidul. Suntem vlăguiţi. Pe ici pe colo câte-o reclamă. O vorbă de bine. Dar edificiul nu mai e cine să-l ţină. Ne cad panourile în cap. Se prăbuşeşte impresia bună pe care ne-am făcut-o despre noi înşine. N-am ajuns la fericire.

E un fiasco. Viaţa asta nu ne-a ieşit. Alta – lăsaţi reîncarnările pentru basme – nu avem. Şi dacă am avea… suntem secătuţi. Nu mai vrem. Poate s-o dregem cumva. Acum la capăt. Grand finale! Nici măcar atât. Nu mai iese. Iepurele a decedat în joben.
„Hey man, that hurt”, zise el. Şi gata.

Nu vă uitaţi la fimul ăsta. S-ar putea să aflaţi că it’s going to be allwrong.

People I Know (2002). Cu: Al Pacino, Kim Basinger, Tea Leoni.

Regia: Daniel Algrant. Scenariul: Jon Robin Baitz.

Anunțuri

Responses

  1. „Inima e de mult o piatră. Grea. Dar utilă.” suna foarte bine. controlezi bine propozitiile scurte, ceea ce e o mare calitate
    la buna recitire

    • Mulțumesc de apreciere.
      Să ne fie cu folos și scrisul și cetitul.

  2. As propune sa-l vizionam filmul intr-o marti…


Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

Skepsis

AUDIATUR ET ALTERA PARS

JURNAℓ SCOȚIAN

parohie virtuală

Valeriu Nicolae

This WordPress.com site is the cat’s pajamas

vatraoficial.wordpress.com/

,,Cultura e finalitatea tuturor societăților" (Eugen Lovinescu)

Horvath Liviu Blog

„DACĂ NU CITEȘTI CĂRȚI BUNE, VEI CITI CĂRȚI PROASTE.DACĂ NU CONTINUI SĂ GÂNDEȘTI RAȚIONAL, VEI GÂNDI IRAȚIONAL. DACĂ RESPINGI SATISFACȚIILE ESTETICE, VEI CĂDEA ÎN SATISFACȚII SENZUALE.” C.S.LEWIS

Prolegomene

(pre)feţe la diverse

Revista Creștină

Revistă de formare și informare - scrisă din perspectivă creștină

Daniel Bulzan

Poate nu merita sa fie citit, dar merita sa fie spus.

Gânduri despre știință și credință

Ce semnificatie are pentru mine știința secolului XXI

Pasarea Phoenix Remixed & co

© Alexandru Nădăban

Daniel Lucescu

"Nu sunt PERFECT.."

doarlitere

împrăștiind literele printre litere construim cuvinte

Persona

Personal blog of Danut Manastireanu

Alonewithothers's Blog

Smile, without a reason why. Love, as if you were a child.

Ciprian Terinte

veritas vos liberabit

The Institute of Middle East Studies

To bring about positive transformation in thinking and practice between Christians and Muslims in the Middle East and beyond

Daniel's Think Tank

Daniel Manastireanu's Blog

According to Sam

What underlines how we say things cannot itself be said

Reflecții creștine

Andrei Pătrîncă

%d blogeri au apreciat asta: