Dau dezminţire

Stimaţi cetăţeni, la fel de paranoizaţi ca mine! M-am pripit. Sau nici nu ştiu cum să zic. Am întârziat. Cu vreo patru ani. Şi cei cu petiţia la fel. Legea asta care ne-a speriat exista încă înainte să o remarcăm noi. De fapt, înainte să ne arunce presa în faţă acest balaur cu capete nevăzute care ne cotrobăie în identităţile virtuale şi electronice.

Nu dau vina pe presă, deşi d-acolo m-am informat. Însă am muşcat cam uşor momeala faţă de cât mă credeam de circumspect.

Plus că nu prea mi-am folosit nici logica. Că dacă n-ar fi existat deja această memorie înspăimântătoare şi generatoare de frisoane, cum ne mai puteau da companiile de telefonie facturi detaliate retroactiv? Iar asta nu se întâmplă doar de câteva luni, ci de pe vremea când Romtelocom deţinea monopolul telefoniei fixe. Ba chiar mai rău de atât, legea veche (506/2004) permitea operatorilor să stocheze toate informaţiile vreme de 3 (trei) ani, iar cea nouă le îngăduie doar 6 (şase) luni.

Ceea ce prevede în plus această lege este menţionarea locaţiei. Dar această funcţie exista ca opţională de prin 2004, pe Connex (ştiu că îmi activasem acest serviciu). Deci ei ştiau unde te afli, după releele din zonă.

Cât despre circulaţia informaţiei prin internet şi aceasta e destul de bine monitorizată. De pildă, dacă verifici pe un grup yahoo – ca moderator – locul de unde a fost trimis un email ai toate datele, de la IP până la serverele prin care a trecut succesiv dimpreună cu orele aferente.

În plus, toate aceste sisteme nu fac doar figură de burlan prin care se scurge apa şi apoi se usucă fără să mai rămână nimic în memoria tablei zincate. Mailurile nu ajung toate instantaneu. Nici SMS-urile. Iar până să treacă dintr-o parte în alta, sunt stocate undeva. Însă pentru a fi stocate, trebuie să deţină o identitate, iar pentru a şti către cine să fie direcţionate, trebuie să conţină nişte indicii ale terminalului receptor. În cazul în care sunt returnate, ele revin la expeditor în virtutea „adresei”.

Ideea e că am intrat într-o horă care nu se mai joacă după regulile clasice.Nu mai e ca pe vremuri când Ion şi Mărie făceau cunoştinţă şi se lua la danţ, apoi se luau cu acte. Acum Ion şi Mărie se scanează, apoi are loc un exchange de flux informaţional între ei doi, după care se petrece o interconectare la nivel emoţional, în virtutea unui protocol negociat prin reţele subliminale. Ulterior, toate aceste interconectări temporare, pot fi parafate în faţa unui provider şi să rezulte o reţea stabilă ce presupune furnizarea reciprocă de servicii de tip matrimonial, cu respectarea deplină a termenilor şi condiţiilor.

Însă lucrurile acestea lasă urme, nişte amprente pe la „porţile” reţelei prin care sunt obligaţi să treacă (aproape) toţi utilizatorii. Deci, să ne dăm paranoile înapoi. Adică fie să le postdatăm cu anul 2004, fie să le reducem în intensitate.

Spectacolul din faţa camerelor de filmat nu ştiu să vă spun de unde vine. Urmăriţi cu atenţie, dacă vă preocupă fenomenul, ce mişmaşuri are justiţia de verificat, ce mişcări de trupe fac unii şi alţii. Că sigur trebuie să se întâmple ceva. Nu mă bag să explic mai mult, că poate iar mă pârlesc. Dar ţineţi ochii mari.

Cât despre „iluminarea” mea subită, grazie Naşu’!

Reclame

6 gânduri despre “Dau dezminţire

 1. Domnu’, nu va grabitzi sa va cereti scuze, ca n-aveti de ce. Legea „veche” (neabrogata) prevedea in mod explicit stoarea se face pentru facturare, pe cind aici e vorba de pastrarea datelor pentru a le pune la dispozitia organelor statului. Diferenta e mare.
  In plus, legea „veche” ii da dreptul beneficiarului de servicii sa isi exprime acceptul sau nu cu privire la prelucrarea datelor:
  „Furnizorul unui serviciu de comunicatii electronice destinat
  publicului poate prelucra datele prevazute la alin.(1), in vederea
  comercializarii serviciilor sale sau furnizarii de servicii cu valoare
  adaugata, numai in masura si pe durata necesara comercializarii,
  respectiv furnizarii acestor servicii si numai cu consimtamantul expres
  prealabil al abonatului sau utilizatorului la care se refera datele
  respective. Abonatul sau, dupa caz, utilizatorul isi poate retrage oricand
  consimtamantul exprimat cu privire la prelucrarea datelor de trafic” (Legea 506, art. 5).
  A se citi si precizarile fundamentale ale alineatului 1, din acelasi articol.

  http://www.legi-internet.ro/index.php?id=81&type=0

  Va rugam deci sa fiti mai lucid si sa va impotriviti si dumneavoastra lu’ Big Brother.

  • #Arta fugii
   Diferența declarată exista, dar la fel de bine se foloseau și telefoanele și emailurile ca acum. Nu cred că erau mai puțin urmărite decât acum. Nu înseamnă că îmi convine mai mult, ci că mă aflu oarecum surprins că această chestiune exista. Odată informațiile reținute, chiar și numai pentru facturare (timp de 2 ani!), acestea puteau fi folosite, cu mandat, pentru același scop ca după noua lege. Mie mi se pare că lucrurile au devenit acum mai explicite, dar că fundamental nu s-a schimbat cu adevărat mai nimic.

   În continuare nu sunt de acord cu asta. În continuare cred că e vorba de o „victorie a terorismului” cum afirmam. Americanii au simțit asta, fiindcă la libertate ei stau mai bine (ca indivizi) și la educația în ce privește propria libertate. Însă la noi s-a trezit ditamai dinozaurul socialist NĂSTASE să critice legea. El? Mai rămâne să o incrimineze și Iliescu! Eventual și vreun fost mare activist de partid sau g-ralul Pleșită!!! Dacă ăștia fac așa ceva înseamnă că alta e miza. Altfel nu s-ar deranja acești brontozauri să urle la lună. Părerea mea.

 2. Domnu’, revin cu o intrebaciune. Saitul Scriptorie va apartine? Am vazut ca semnati un articol acolo.

  • Da, domnu’. Nu în totalitate, dar îmi aparține (și) mie blogul respectiv. Iar dacă dorește domnia-ta, poate trimite o recenzie la orice carte și îi va fi postată și, sperăm, discutată.

 3. imi dai si mie adresa pls a sitului de care vorbeste domnu? Promit sa nu comentez decat daca inteleg ceva, ca nu sunt de specialitate. 🙂

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s