Tristesse

liescu e trist. Ori poate că e furios. De fapt, cine ştie la ce se gândeşte? Susţine că erau nişte „dezaxaţi”, nişte „puşlamale”. Dar ei spun că, dimpotrivă, monedele cu care au aruncat spre fostul preşedinte al republicii reprezentau „arginţii lui Iuda”, ai trădătorului.

Comentând evenimentul, unii remarcau încărcătura emoţională a gestului şi lipsa lui de raţionalitate. Într-adevăr, nu e prea multă raţiune, dar e un mesaj simbolic foarte puternic. Iar simbolul nu se vrea raţional. Analiştii au greşit categoriile. Dacă cineva ar fi încercat să-l asasineze pe Iliescu sau dacă ar fi vrut să-l atace cu obiecte cu adevărat periculoase se putea discuta despre porniri iraţionale, despre răbufniri necontrolate ale unor emoţii mult timp reprimate.

Însă monedele nu puteau să-i pună în pericol viaţa. Cel mult se alegea omul cu nişte vânătăi minore. Dar tâlcul acestei acţiuni este mult mai grav decât o prezumtivă crimă generată de ură. Există posibilitatea ca această manifestare să însumeze mai multe voci, să fie reprezentaţia pe care o dă un întreg cor de nemulţumiţi. Sunt şanse mari ca întâmplarea de acum să însemne că, în ciuda aparenţelor, oamenii n-au uitat şi aşteaptă încă să se facă dreptate.

Cred că lui Iliescu i se scurge printre degete o iluzie. Această statuie (nu se mai poartă, că altfel sigur era ecvestră) care-l reprezenta pe el în chip de eliberator s-a dovedit a fi din gips. Era doar mulajul pe care istoria îşi încercase o idee. Probabil că falimentară. Justiţia l-a absolvit de orice vinovăţie în urmă cu nu foarte multă vreme. Totuşi, n-a fost primit în ovaţiile mulţimilor prosternate în faţa meritelor sale incontestabile.

Există un amănunt care s-a fixat în mintea multora ca un cui ruginit (şi foarte dureros). Afară e întuneric. În Bucureştiul răsculat se trage de peste tot. Nu se ştie cine trage, dar se vede că unii cad morţi, alţii sunt răniţi. Apare la balconul CC-ul izbăvitorul Iliescu. Cu toate că, împreună cu toţi cei din balcon, se află în plină lumină, nimeni nu încearcă să-l împuşte. În schimb, în întunericul de jos, atunci şi în nopţile care vor urma, oamenii simpli vor continua să moară. Nu poţi să nu te întrebi de ce.

Iar acest episod e doar un exemplu. Cei care au fost acolo probabil că au văzut şi auzit mai multe, iar mai târziu au înţeles mai multe. Faptul că tăceau n-a fost din pricină că li s-ar fi şters amintirile, ci probabil că aşteptau. Nu ştiu în ce măsură se poate paria pe memoria acestui popor, dar Iliescu e pe cale să piardă tocmai acest pariu. Aplombul şi siguranţa cu care îşi etala meritele pe care le-a acumulat în slujba poporului sunt pe cale să fie subminate de către elementele „diversioniste”.

Cred că Ion Iliescu se teme că istoria i-ar putea juca un renghi nefericit chiar spre capătul carierei şi al vieţii. Dacă el chiar crede în propria persoană şi consideră că este un om bun, care şi-a făcut datoria faţă de ţară într-un moment critic, atunci înclin să conchid că Iliescu e trist. Probabil că nu poate pricepe cum de i-a putut trece cuiva (dintre revoluţionari) prin minte să îl conteste. Cum de a avut vreodată contestatari, la cât bine a făcut acestei naţii. De unde atâta lipsă de respect? E trist ca un părinte care se trezeşte că, fără să aibă motive, copiii i-au sărit în cap şi îl contestă. şi chiar dacă cei care l-au luat la ochi au fost, cum zicea el, nişte „puşlamale”, nu cred că poate să nu se întrebe de ce nu i-au luat ceilalţi partea. De ce nu s-or fi indignat din cauza acestui gest nedrept? Oare îl aşteaptă azilul istoriei? Cine ştie?… Dar cum să nu te întristezi…

7 gânduri despre “Tristesse

 1. „Six environmental campaigners have been arrested after a protest at a coal rail depot in South Lanarkshire.

  The three men and three women were removed from the Ravenstruther terminal, near Lanark, by British Transport Police.

  The protesters from Coal Action blocked the main gate and attached themselves to a coal conveyor belt on the site.”
  Sursa: http://news.bbc.co.uk/1/hi/scotland/glasgow_and_west/7784408.stm

  Compara un protest cu altul tinand cont de urmatoarele detalii : obiectul protestului, adrisantul, modul de protestare.
  Apoi aminteste-mi un protest romanesc care sa nu fie adresat direct guvernului, in fata lui, presedintelui, prim-ministrului si care sa aiba alt subiect decat majorarea de salarii.

  Suntem condamnati sa ne invartim ca fluturele in jurul lampii ametiti de lumina celor din varf.
  Unde sunt intelectualii, ex-presedintii, ONG-urile, bisericile? In jurul lampii fireste.
  THIS is sad…

  • De data asta, eu socot că nu a fost un protest eminamente politic. Deși, în principiu, nu pot să te contrazic, sam. Dar acum mi s-a părut (fără să am foarte multe detalii totuși) un protest adresat unei nedreptăți sociale în care unul dintre oamenii cu mare autoritate a fost un președinte de țară. Ceea ce deranjează, cred eu, e faptul că Iliescu vrea să se dea de-al revoluționarilor. Și ei refuză să accepte această… confuzie. Nu cred că îi interesează că a fost șeful statului, ci că din poziția lui a făcut gesturi care nu-l califică pentru a se numi revoluționar.
   M-am uitat pe știrea citată de tine. Personal, nu am mare tragere de inimă pentru ecologiști (datorită asocierii lor cu o stângă militantă în sensul rău). Mă deranjează ideologizarea ce îmi pare uneori excesivă. Dar pot să respect modul lor de manifestare (când are o anumită ținută) și chiar cauzele pentru care luptă.

 2. Scuze daca am fost confuz. Nu sunt ecologist nici macar simpatizant. Mi-e de fapt indiferenta noua „religie” tocmai pentru ca pare sa devina religie (cea cu mediul etc).
  Era doar un exemplu. Puteam lua altul legat de rasism, drepturile minoritatilor etc. Sesizez doar nivelul diferit in acre actioneaza societatea civila in UK de exemplu, fata de ce a din Romania. E vorba de proteste organizate de un public educat in subiectul respectiv, convins, si care e consecvent in atitudine si actiuni indiferent de sansele lui de moment de a rezolva. Oamenii normali sunt cei care se solidarizeaza cu cei de o parere nu cu cei de la putere.
  Legat de Iliescu iti dau dreptate. Dupa primele cca 2 minute de la aparitia lui la TV la revolutie am spus celor din casa: „Cine o fi tipul asta? Seamana cu un vulpoi care incearca sa- i manipuleze pe toti cei din jurul lui.” Si nici nu auzisem de el pana atunci dar l-am simtit imediat. Si cei care l-a

 3. s-a sters ceva din mesajul anterior din greseala :
  Continuarea era:
  Si cei care l-au „binecuvanta” cu monede au simtit probabil la fel . L-au vazut ca pe impostorul sef al revolutiei

 4. Dacă te uiți pe blogul http://mariusmioc.wordpress.com, o să revezi mai multe din documentele televizate ale perioadei respective. Între altele, există un comunicat al CFSN în care se proclamă, la unul dintre puncte, ideea re restaurare a societății civile. Cred că era „mâna” unora precum Doina Cornea (la momentul respectiv încă nu demisionase din structura proaspăt înființată). Altfel nu are sens pentru mine cum un individ precum Iliescu, ce a subminat sistematic orice demers al organizațiilor ce reprezentau societatea civilă, avea tupeul să o afirme.
  Dar el a avut câștig de cauză în ultimă instanță, fiindcă, ai dreptate aici, societatea civilă sau coeziunea socială pentru un scop anume nu există în România. Campaniile cu succes sunt de prea multe ori doar cele teribil de zgomotoase și care implică vedete cu lipici la public. Un fel de fan-cluburi. Am de gând să revin la acest subiect într-un viitor nu foarte îndepărtat (mă refer la fani).

Spune-ți părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s